5 healthy zomersalades op het menu

//5 healthy zomersalades op het menu

5 healthy zomersalades op het menu

In de zomer hebben we vaak geen zin om lang in de keuken staan, en is het meestal te heet om iets warm te eten.

De oplossing: onze 5 healthy zomersalades! Snel, lekker, gezond, afkoelend… Laat ons weten welke jouw favoriet is!

Salade van tomaat, asperges en quinoa

Voor 4-6 personen
Bereidingstijd: 20 min

Ingrediënten:

  • 100 g quinoa
  • 1 bussel asperges (ong. 12 stengels)
  • olijfolie
  • 2 grote tomaten, gesneden
  • 10 rode kerstomaatjes, in half gesneden
  • 10 gele kerstomaatjes, in half gesneden
  • 1 avocado, gesneden
  • enkele zilveruitjes, naar smaak
  • handvol ijsbergsla
  • enkele basilicumblaadjes, naar smaak

Ingrediënten basilicumdressing:

  • 30 g basilicumblaadjes
  • het sap van 1 citroen
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 80 ml olijfolie

Bereiding:

  • Voor de dressing: doe alle ingrediënten in een blender, buiten de olijfolie. Laat alles mixen. Eens gemixt, op lage stand zetten en stilaan de olijfolie bijvoegen. Als je de dressing dunner wilt, kan je wat warm water toevoegen.
  • Doe de quinoa in een kleine pan met wat zout en 185 ml koud water, zonder deksel. Breng aan de kook, en doe er een deksel op eens het kookt. Zet op een laag vuur. Kook het voor 8-10 minuten, totdat alle vocht is ingetrokken en de quinoa is doorgekookt.
  • Besprenkel de asperges met olijolie, peper en wat zout.
  • Verhit een grillpan en gril de asperges tot er zwarte strepen van de grill zichtbaar zijn op de asperges.
  • Doe de ijsbergsla in een diep bord. Voeg de quinoa, asperges, tomaten, avocado en zilveruitjes toe. Besprenkel alles met de basilicumdressing.
  • Serveer alles met met wat basilicumblaadjes bovenop.

Recept uit ‘Smith & Daughters: A Cookbook (That Happens To Be Vegan)’

Salade met brie en aardbei

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 min

Ingrediënten:

  • 4 sneden rozijnenbrood
  • 200 g brie
  • 250 g aardbeien
  • gemengde sla
  • 100 g walnoten
  • 8 blaadjes basilicum (voor garnering)

Ingrediënten dressing:

  • 1 eetlepel gescheurde blaadjes basilicum
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel bruine suiker
  • peper en zout

Bereiding:

  • Voor de dressing: Meng de balsamicoazijn, olijfolie, bruine suiker, basilicumblaadjes, peper en zout.
  • Spoel de sla, trek ze in stukken en verdeel ze over diepe borden.
  • Snij de brie in plakjes. Spoel de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij ze in plakjes.
  • Rooster de walnoten even in een droge antikleefpan. Rooster het rozijnenbrood.
  • Verdeel de aardbeien, brie en noten over de sla. Serveer de salade met de dressing en het rozijnenbrood.

Recept van libelle-lekker.be

Geroosterde zoete aardappelsalade met mosterdressing

Voor 2 personen
Bereidingstijd: 20 min

Ingrediënten:

  • 1 grote of 2 kleine zoete aardappelen, in stukjes gehakt
  • kokosolie of olijfolie
  • 1 grote theelepel mosterd, of meer naar smaak
  • Himalayazout of zeezout en zwarte peper, naar smaak
  • bladgroen naar keuze (andijvie, spinazie, Romeinse sla…)
  • amandelen, grof gehakt
  • appel, in schijfjes of blokjes
  • avocado, in schijfjes of blokjes

Ingrediënten mosterddressing:

  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels ahornsiroop
  • 2 theelepels mosterd
  • Himalayazout of zeezout en zwarte peper, naar smaak

Bereiding:

  • Voor de dressing: Combineer de extra vierge olijfolie, citroensap, ahornsiroop, mosterd, zout en peper in een kom. Sluit de bokaal en schud goed. Proef en voeg eventueel extra kruiden toe.
  • Verwarm je oven voor op 180°C.
  • Hak de zoete aardappel in kleinere stukjes. De stukjes zullen tijdens het roosteren nog krimpen, dus heel klein hoeven ze niet te zijn.
  • Voeg wat kokosolie of olijfolie toe naar smaak, alsook mosterd, zout en peper.
  • Rooster 10 minuten of langer tot de aardappel vanbinnen zacht is en vanbuiten lichtjes krokant.
  • Laat de zoete aardappel afkoelen voor je het toevoegt aan de salade. Combineer het bladgroen en de zoete aardappel in een mooie mengkom.
  • Werk af met appel, avocado, grof gehakte amandelen en mosterddressing naar smaak.

Recept van julieslifestyle.com

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 40 min

Ingrediënten:

  • 1 stronk witloof
  • 200 g spek
  • dikke sneden wit brood
  • 16gamba’s (maat 13/15)
  • Romeinse sla
  • avocado
  • lente-uien
  • peper en zout
  • grof zout
  • olijfolie

Ingrediënten pesto:

  • 60 g Parmezaanse kaas
  • een halve bussel peterselie
  • 1 dl olijfolie
  • een handvol pijnboompitten
  • 1 citroen
  • peper en zout

Bereiding:

  • Voor de pesto: Rooster de pijnboompitten in een klein scheutje olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Spoel de peterselie en snipper hem fijn. Hak de Parmezaan grof. Meng de peterselie met de pijnboompitten, de Parmezaan, de olijfolie en citroensap tot een grove pesto. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwarm de over voor op 180°C.
  • Leg bakpapier of een siliconen bakmat op een bakplaat. Leg de plakjes spek naast elkaar op een bakplaat en bak in de voorverwarmde oven goudbruin.
  • Leg bakpapier of een siliconen bakmat op een tweede bakplaat.Scheur het brood in stukken en leg het op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en strooi er grof zout over. Bak het in de voorverwarmde oven goudbruin.
  • Doe de pesto in een grote kom.
  • Trek de Romeinse sla in stukken en spoel de blaadjes. Laat uitlekken. Gebruik vooral de binnenste blaadjes voor de salade. Doe ze bij de pesto.
  • Snijd het kontje van het witloof. Verdeel de stronk in blaadjes en doe ze bij de sla.
  • Pel de avocado en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in stukjes en doe het bij de sla.
  • Maak de lente-uien schoon en snijd ze in ringen. Doe ze bij de sla.
  • Meng de salade voorzichtig door elkaar en kruid met peper en zout.
  • Haal het pantser van de gamba’s maar laat de kop zitten. Verwijder het darmkanaal. Bak de gamba’s in hete olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Serveer de salade met gamba’s, krokant gebakken spek en croutons.

Recept van dagelijksekost.een.be

Spinaziesalade met mango en serranoham

Voor 2 personen
Bereidingstijd: 15 min

Ingrediënten:

  • 100 g spinazie
  • 4 plakken serranoham
  • halve mango
  • ¼ komkommer
  • halve avocado
  • 50 g feta
  • handje pistachenoten

Ingrediënten dressing:

  • 1,5 eetlepel balsamico azijn
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel mosterd
  • peper en zout

Bereiding:

  • Voor de dressing: Meng de balsamico azijn, olijfolie en mosterd samen. Voeg een snufje peper en zout toe.
  • Verdeel de spinazie over 2 borden.
  • Snijd de mango, komkommer en avocado in kleine stukken en scheur ook de serranoham in kleinere stukken. Meng dit met de spinazie.
  • Verbrokkel de feta en hak de pistachenootjes in kleinere stukken.
  • Schenk de dressing over de salade en maak af met de feta en pistache.

Recept van leukerecepten.nl

Smakelijk!

By | 2017-06-24T09:31:21+02:00 June 25th, 2017|Health|0 Comments

Leave A Comment