9 tips om je CV te doen opvallen

//9 tips om je CV te doen opvallen

9 tips om je CV te doen opvallen

Een CV opstellen, wij denken vaak dat het easy is, maar dat kan toch soms tegenvallen. Waar begin je? Wat moet er wel en niet in ? Hoe hoort de lay-out te zijn? Allerlei vragen spoken door je hoofd wanneer je voor je computer zit en eraan wilt beginnen.

Een CV hoort een werkgever te vertellen wat jouw sterke punten zijn, je achtergrond, je skills… Dit begrijpen de meesten, en passen dit ook toe. Het is de afwerking, de kleine puntjes, waar de meesten over struikelen.

Wij geven je 9 tips waardoor jouw CV zal uitspringen tussen die van alle anderen:

1. Stel een duidelijk doel

Voordat je zelfs begint te denken aan het opstellen van je CV, neemt je best een moment om een analyse voor jezelf te maken en erover te denken hoe je verder wilt. Waar houd je van? Wat past bij jou? Maak je doel duidelijk, samen met de skills die je zullen helpen dat doel te behalen. Dit is al een heel goed begin! Stel jezelf vragen en analyseer wat voor carrière jij moet opbouwen om te kunnen groeien in wat je goed bent.

2. Maak het gemakkelijk & snel om te lezen

Degene die jouw CV gaat lezen, zal waarschijnlijk al honderen CV’s gezien hebben, misschien zelfs die dag. Niemand heeft in de eerste plaats zin om overbodige tekst en lange alinea’s te lezen.

Hou je CV kort en bondig. Laat details die er niet toe doen achterwege en zorg voor een duidelijk lay-out. Gebruik vlakken, iconen, verschillende groottes in lettertype… Maar zorg er natuurlijk voor dat het geen kakofonie wordt! Zorg ervoor dat je nooit over de limiet van twee pagina’s gaat. Details kan je nog altijd later in je sollicitatiebrief vermelden.

3. Verzorgde en duidelijke taal

De vormgeving van je CV is niet het enige belangrijke. Er zijn geen excuses voor schrijffoutjes of verkeerde woordenschat. Dit betekent dat je compleet wordt geschrapt door mogelijke werkgevers. Dus: check, dubble check, tripple check… Vraag op z’n minst 3 anderen om je CV na te lezen en feedback te geven.

4. Je ervaring zegt alles

De ervaring op CV is het belangrijkste! Als je boven de rest wilt uitsteken, moet je je ervaring richten op verschillende mogelijkheden, zeker als je wilt solliciteren voor verschillende jobs of verschillende funties.

Het is jouw job hier om iemand ervan te overtuigen dat jij perfect past in deze rol, in dit bedrijf… Dus benadruk de verschillende skills en ervaringen die hier van toepassing zouden kunnen zijn. Iemand mag dan nog jaren gestudeerd hebben, ervaring in het vak zegt alles over iemands werk.

5. Belangrijkste punten

Zet de belangrijkste en meest relevante punten op je CV eerst, zo ben je zeker dat de werkgever ze zag. Het is ook een teken dat je heel trots bent op deze vaardigheid of skill. Zorg ervoor dat de belangrijkste verantwoordelijkheden van de job bevestigd worden in je CV, door ze aan te halen in enkele korte puntjes.

6. Hoeveelheid

Als je kan, geef enkele duidelijke voorbeelden als bewijs. Kan je percentages toevoegen die credibiliteit tonen? Bespaarde je kosten? Heb je iets bereikt? Kwam je met bepaalde oplossingen? Kies iets dat de werkgever zou appreciëren voor deze nieuwe job en functie. Zelftraining wordt vaak over het hoofd gezien wanneer men een CV schrijft, maar dit is zeer waardevol.

7. Voeg interesses toe

Als je interesses heb die iets zouden kunnen bijbrengen aan de job, of passen in de mindset van het bedrijf, voeg ze dan toe. Elke werkgever zou geïnteresseerd moeten zijn in de interesses, hobbies en prestaties van zijn of haar werknemers. Zorg er wel voor dat je niet te open of familiair wordt. Hou het professioneel en zakelijk.

8. Gebruik keywords

Probeer, waar je kan, je te beperken tot puntjes of keywords. Zeker als je praat over bijvoorbeeld eigenschappen of computer skills. Dit hoef je niet uit te leggen in volle zinnen, maar het kan zeker met enkele puntjes. Plus, zo hou je de lay-out van je CV overzichtelijk.

9. Update je LinkedIn-profiel

De meeste werkgevers zullen niet alleen je CV, maar ook je LinkedIn-profiel bekijken. Neem dus nog eens een kijkje op je profiel, en zorg dat het altijd up to date blijft!

Let’s do this!

By | 2017-07-13T09:42:11+02:00 July 14th, 2017|Career|0 Comments

Leave A Comment