De vijf talen van de liefde: welke spreek jij?

//De vijf talen van de liefde: welke spreek jij?

De vijf talen van de liefde: welke spreek jij?

Gary Chapman bracht in 1995 het boek ‘The Five Love Languages’ uit. Het boek dat verklaarde van welke soort communicatie iemand houdt in een relatie, en hoe deze talen met elkaar omgaan. Later werd het boek vertaald naar ‘ De 5 Talen van de Liefde’.

Chapman suggereert dat als je iemands taal van de liefde wilt ontdekken, je moet observeren hoe deze persoon zijn of haar liefde uit tegenover anderen, en je moet analyseren waarover hij of zij het meest ‘klaagt’ en wat hij of zij verlangt en vraagt. Chapman vertelt dat mensen geneigd zijn liefde te geven op de manier ze liefde willen ontvangen, en een relatie beter kan werken wanneer je de liefdestaal van de ander weet, begrijpt en erop ingaat.

Natuurlijk geven wij Gary Chapman gelijk. Zijn boek is niet voor niets een immens bestseller in zoveel talen.

Maar wat zijn die liefdestalen nu? Hier zijn de 5 talen van de liefde opgesomd en uitgelegd: 

Positieve woorden

Is jouw liefdestaal ‘Positieve woorden’? Dan maakt niets je meer blij dan lieve woordjes, complimenten, berichtjes… Je bent dan ook zelf iemand die graag praat, lieve dingen zegt.

Is de liefdestaal van je partner ‘Positieve woorden’?

 • Communicatie? Het beste wat je kan doen is deze persoon verbaal aanmoedigen, affirmatie en appreciatie tonen en het zeker uitspreken. Laat je empathie zien, praat over dingen en luister altijd aandachtig. Deze mensen worden graag gehoord.
 • Acties ondernemen? Stuur hen een onverwacht berichtje, smsje of kaart. Het belangrijkste is dat je deze persoon aanmoedigt!
 • Vermijden? Geef geen kritiek als het niet doordacht is. Het slechtste wat je kan doen is geen appreciatie of geen aanmoediging tonen.

Lichamelijke aanraking

Waar hou jij van als ‘Lichamelijke Aanraking’ jouw liefdestaal is? Simpel: knuffel, handen vasthouden, kusjes, seks, ‘rond iemands nek hangen’… Je kent het wel! Alles wat te maken heeft met lichamelijk contact, daar word jij blij van. Zeg je vaak tegen je partner: “Pak mij eens vast, gewoon een knuffel!”, dan is jouw liefdestaal waarschijnlijk deze.

Is de liefdestaal van je partner ‘Lichamelijke aanraking’?

 • Communicatie? Gebruik je lichaamstaal om deze persoon te kalmeren, aanmoedigen… Woorden kunnen fijn zijn, maar daden zeggen vaak meer.
 • Acties ondernemen? Knuffel, kus, houd zijn of haar hand vast, toon geregeld lichamelijke affectie. Denk eraan dat lichamelijke intimiteit belangrijk is voor deze persoon.
 • Vermijden? Geen aanraking, geen intimiteit, koel omgaan met aanraking…

Cadeaus

De liefdestaal ‘Cadeaus’, het spreekt voor zich, toch? Jij houdt ervan cadeautjes te krijgen, hoe groot of hoe klein ze ook mogen zijn. Diegenen wiens liefdestaal ‘Cadeaus’ is, krijgen vaak niet alleen graag, maar geven ook graag cadeaus! Alles kan een cadeautje zijn, het is het gebaar dat telt voor deze mensen.

Is de liefdestaal van je partner ‘Cadeaus’?

 • Communicatie? Maak je partner een grote prioriteit. Als je met hen praat, spreek met een doel.
 • Actie ondernemen? Geef doordachte cadeautjes en gebaren. Kleine dingen zijn veel waard. Toon veel dankbaarheid wanneer je van deze persoon een cadeau krijgt.
 • Vermijden? Het vergeten van speciale gelegenheden. Ongeïnteresseerd reageren bij het krijgen van een cadeau.

Aandachtstijd

Als jouw liefdestaal ‘Aandachtstijd’ is, hou jij immens van quality time met je partner. Zolang ze tijd met je doorbrengen, ben je gelukkig. Je houdt er dan ook helemaal niet van als je partner bijvoorbeeld lange dagen werkt, geen aandacht besteed aan quality time of last minute dates afzegt. Je vindt het fijn om samen te eten, weg te gaan, gewoon bij elkaar te zijn, en van lange gesprekken.

Is de liefdestaal van je partner ‘Aandachtstijd’? 

 • Communicatie? Hecht belang aan lange, diepe gesprekken die niet onderbroken worden. One-on-one time is het allerbelangrijkst!
 • Actie ondernemen? Creëer speciale momentjes samen, ga samen wandelen en spendeer tijd onder jullie twee. Een weekendje weg is een enorme win!
 • Vermijden? Afleidingen wanneer jullie samen zijn. Lange tijden zonder een momentje alleen onder jullie twee.

Dienstbaarheid

Jouw liefdestaal is ‘Dienstbaarheid’, dat betekent dat je ervan houdt als de ander iets voor je doet. Dat kan van grote zaken tot heel kleine, bijna onbewuste, dingen gaan. Een ontbijt maken, kledij klaarzetten, opruimen, helpen waar je kan, iets doen voor de ander als hij of zij geen tijd heeft… Het gaat maar door. Dienstbaarheid is een zeer mooie liefdestaal, omdat het heel onvoorwaardelijk is.

Is de liefdestaal van je partner ‘Dienstbaarheid’?

 • Communicatie? Gebruik zinnen als “Ik help je…”. Ze willen weten dat je er bent voor hen en dat je hen steunt.
 • Acties ondernemen? Doe klusjes samen, maak hem of haar ontbijt op bed… Maak tijd in je dagelijks leven om hem of haar te helpen waar je kan.
 • Vermijden? Verwachten dat hij of zij iets voor je doet. Het niet uitvoeren van vragen of taakjes. Het negeren als hij of zij iets voor je doet.

Denk er vooral aan dat je vaak ook graag de liefdestaal krijg die je geeft. Als jouw liefdestaal ‘Positieve woorden’ is, wil dat niet alleen zeggen dat je graag praat, maar ook graag lieve woordjes terug krijgt. Vanaf het moment dat je dit beseft en kunt toepassen, zal je relatie een hele nieuwe wending krijgen. 

Vergeet niet met je partner hierover te praten, en samen uit te zoeken welke liefdestaal jullie spreken! 

By | 2017-07-13T13:54:05+02:00 July 15th, 2017|Love|0 Comments

Leave A Comment