Hoe kan je als koppel twee verschillende communicatiestijlen doen matchen?

//Hoe kan je als koppel twee verschillende communicatiestijlen doen matchen?

Hoe kan je als koppel twee verschillende communicatiestijlen doen matchen?

De meeste koppels hebben twee verschillende communicatiestijlen. Zo kan de ene meer emotioneel zijn in de communicatie en de ander wat passiever en eerder terug getrokken zijn. Als koppels kinderen krijgen wordt dit meestal nog eens extra uitgelicht of als er grote beslissingen moeten worden genomen zoals het kopen van een huis etc…
Als je een relatie met iemand aangaat is dit onvermijdelijk. We zijn nu eenmaal anders, het belangrijkste hierin zal de bereidheid zijn om zich enigszins te willen aanpassen, begrijpen en zich open te stellen, de ander tegemoet te willen komen.
Als men niet bereid is om tot het midden te komen, kan het wel eens een probleem veroorzaken. In het begin lijkt dit geen ramp maar hoe langer, hoe meer zal dit zich gaan manifesteren, waardoor een dieptepunt bereikt kan worden.

We moeten leren elkaar begrijpen, ook al communiceren we op een heel andere manier, willen we een relatie doen slagen. Het begint eigenlijk bij het leren begrijpen van een bepaalde ervaring van de ander.

Wat moeten we dan doen, als de ander niet wil communiceren? We kennen het wel vast en zeker, de types die zeggen: ‘Ik wil er niet over praten!’
Dit kan zeker zorgen voor echte problemen, want dan sta je als andere persoon met je rug tegen de muur. Ga dan bij jezelf eens kijken wat jij eraan zou kunnen doen? Analyseer jouw vorm van communicatie.

Waarom die persoon dichtklapt hoeft niet altijd aan jou te liggen, maar het zal ergens vandaan komen.
Ben jij misschien te luid, te kritisch of te neerbuigend? Misschien kan jij iets minder fel in de communicatie zijn en iets meer begrip tonen waardoor de ander zich minder snel gaat terug trekken in zijn schulp?
Soms kan het enorm helpen om het rustig aan te pakken en begrip te tonen.

Een communicatieverandering bij jezelf kan soms ook een verandering in positieve zin veroorzaken bij de ander.

Het gaat erom vooral te laten zien aan mekaar dat je bereid bent water bij de wijn te doen en vooral mekaar respecteren wil.

Enkele tips:

  1. Wees duidelijk
  2. Luister actief
  3. Toon begrip
  4. Uit je positief
  5. Praat in de ik-vorm
  6. Wees assertief maar redelijk

Goed kunnen luisteren, empathie tonen, de ander respecteren en grenzen kunnen stellen zijn belangrijke vaardigheden in de omgang met je partner.

Succes ermee, en heb mekaar vooral lief!

By | 2017-04-19T08:55:40+02:00 April 19th, 2017|Love|0 Comments

Leave A Comment