Hoe omgaan met kritiek op het werk?

//Hoe omgaan met kritiek op het werk?

Hoe omgaan met kritiek op het werk?

Zelfs voor de mensen met de dikste huid kan kritiek moeilijk zijn. Of het nu van je baas is of van je beste vriend, het is en blijft moeilijk om kritiek te aanvaarden en het niet persoonlijk te nemen. Britse spreaker, business woman en schrijfster Shaa Wasmund schreef de bestseller ‘Stop Talking, Start Doing‘. Een boek dat je leert hoe je dromen en doelen te bereiken en hoe je onderweg omgaat met alle kritiek en tegenslagen! Zeker een aanrader dus als je voelt dat je vast zit op dat vlak.

Waarom geven mensen kritiek?

Routine is gemakkelijk, comfortabel en veilig. Zolang we ‘normale’ dingen doen, op ‘normale manieren’, zijn er geen verrassingen. Maar vanaf het moment dat iemand iets ‘anders’ doet, zijn intentie verandert in actie en uit zijn comfort zone stapt valt dit op bij de omgeving van de persoon, die meteen een leger van kritiek gaan vormen. Want wanneer jij verandert, verandert ook jouw relatie met alles en iedereen, en dit schrikt mensen onbewust af.

Wat doe je eraan?

1. Laat het je niet tegenhouden

Je moet begrijpen dat wanneer jij uit je comfort zone stapt en iets nieuws uitprobeert, of als je goed bezig bent op het werk, je ook anderen met je meeneemt in dit en het hen ook oncomfortabel maakt. Dit kan dus soms kritiek voortbrengen, en dat is oké! Word niet kwaad, het is een natuurlijke reactie. Misschien zou jij wel hetzelfde gedaan hebben moest je je in hun situatie bevinden. Laat het je vooral niet tegenhouden. Het feit dat anderen kritiek hebben op jou, is niet jouw schuld. Laat het dus los!

2. Luister ernaar

Wij zien kritiek in onze maatschappij als iets heel negatief, maar je weet nooit wat eruit zal komen. Als jij al met een ‘I don’t care’-intentie naar kritiek luistert, lokt dit alleen maar meer kritiek uit. Hou je sterk en luister naar wat anderen je te vertellen hebben. Misschien leer je ervan, misschien ook niet…
Luister, neem het in overweging, zeg ‘dank u’!

3. Reageer op een correcte manier

De zinnen die je vaak zal horen tijdens de kritiek van anderen zijn:

 • “Je zal het nooit volhouden, het is beter dat je opgeeft.”
 • “Je hebt hier de skills en kennis niet voor.”
 • “Je zal andere mensen en zaken verwaarlozen in je leven.”
 • “Je hebt daar het geld niet voor, het is te duur.”
 • “Het zal nooit werken.”
 • “Je hebt het nog niet genoeg doordacht.”
 • “Je doet het niet voor de juiste reden.”
 • “Niemand gaat zich hierin interesseren.”
 • “Ik ben niet akkoord met wat je doet.”

Je zal ze nog zo vaak horen in je leven, believe me… En dat is helemaal oké. Zolang je weet hoe je met deze kritiek moet omgaan, kan je alles aan!
Laat het niet te dicht bij je komen, maar luister ernaar. Zolang je luistert naar de commentaar van anderen, en erover nadenkt, gaan zij zich beter voelen, want je hebt naar hen geluisterd. Verander de kritiek in advies. Neem de kritiek op, denk erover na en beslis voor jezelf of dit ook een waarheid is voor jou. Zo niet, let it go!

Het is belangrijk dat je niet gaat beginnen schreeuwen en kwaad word op deze persoon, want misschien wil hij of zij je alleen maar helpen. Reageer op een correcte manier en zet de kritiek schaakmat, bijvoorbeeld met één van deze zinnetjes:

 • “Kan je me vertellen wat ik misschien over het hoofd zag?”
 • “Waarover zou ik dan moeten nadenken?”
 • “Sorry daarvoor.”
 • “Wat denk jij dat de juiste redenen zijn?”
 • “Waarom denk je er zo over?”
 • “Op welke manier zou ik verwaarlozen, denk je?”
 • “Wat denk je dat ik zou moeten weten of kunnen?”

Schaakmat!

4. Neem het niet persoonlijk

De fout die velen maken wanneer ze kritiek krijgen: ze nemen het veel te persoonlijk op en denken dat het allemaal aan hen ligt, en geven uiteindelijk op. Jij niet! Wanneer je kritiek krijgt moet je denken dat het vaak niet eens aan jou ligt. Kritiek komt vaak van mensen die jaloers zijn (misschien onbewust) en die zien dat jij iets nieuws probeert, succesvol word, een sprong in het diepe neemt, een plan uitwerkt… Vaak willen deze mensen dit ook, maar durven ze de stappen zelf niet te ondernemen. Dit is één van de grootste redenen van kritiek. Meestal hebben mensen het goed met je voor wanneer ze kritiek geven op je werk. Ze willen je niet zien falen, en willen je beschermen. Neem de kritiek die op je afkomt dus helemaal niet persoonlijk!

5. Just keep going!

Wat je ook doet, als komt de kritiek met bakken over je hoofd heen, al zie je het soms niet meer zitten, geef je dromen en doelen niet op! Je zal altijd een manier vinden om het te realiseren. Failure is the key to success! Wees dus bereid om hard ervoor te werken, maar uiteindelijk zal je jezelf oneindig dankbaar zijn dat je doorzette.

Come on, guys!

By | 2017-06-15T11:06:13+02:00 June 15th, 2017|Career|0 Comments

Leave A Comment