Hoe van je passie je carrière maken

//Hoe van je passie je carrière maken

Hoe van je passie je carrière maken

Laten we eerlijk zijn, van je passie je carrière maken is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het vergt heel wat durf, tijd en vaak geld om te bekomen wat je wilt. Je zet een gigantische stap buiten je comfort zone op het moment dat je beslist alles achterwege te laten, en een volledig nieuwe carrière begint te bouwen. Maar van je passie je werk maken is ook één van de meest waardevolle en krachtige stappen die je in je leven zal maken. Je zal voortaan nooit meer met tegenzin naar het werk gaan, want op dat moment leef je je werk.

Het is logisch dat je aan dit proces zal beginnen met heel veel enthousiasme, en dat je na 100 keer falen zal willen opgeven. Dit is heel normaal! Telkens keer opnieuw falen is niet gemakkelijk, en er is heel wat kracht voor nodig om dan nog door te zetten en je frustraties aan de kant te zetten. Denk je dat Bill Gates, Steve Jobs, Mozart, Thomas Edison… van de eerste keer bereikten wat ze wilden? Dagen, maanden, jaren training, veel geduld en duizenden keren falen zit achter het succes van deze mensen. En jij kan het ook, als je bereid bent er alles voor te doen!

Maar hoe doe je dat nu, van je passie je carrière maken? Wij geven je enkele tips over hoe je het kan realiseren, maar het belangrijkste is de wilskracht in jezelf!

1. Gebruik je vrije tijd

Als je momenteel een andere job hebt, ga deze niet meteen van vandaag op morgen opgeven. Zorg ervoor dat je altijd zekerheid hebt. Gebruik je vrije tijd om je passie volledig te onderzoeken. Wat zijn de zaken dat je het fijnste vind? Wat zou je zeker niet willen? Welke delen van je passie gaan moeilijk worden voor jou? Kom alles te weten over het vak, over hoe je dit kan realiseren. Gebruik je vrije tijd om met mensen te praten die van hun passie hun vak maakten. Ga op zoek naar mensen met dezelfde passie of interesses als jij. De waarheid is, dat als dit iets is dat je echt wil leren en je erin wil verdiepen, zal je graag tijd vrij maken hiervoor, als is het voor het werk ‘s ochtends of tijdens lunch.

2. Je leert door te falen

Geef niet op wanneer het even tegen steekt, of wanneer je iets 50 keer opnieuw moet proberen. Thomas Edison moest meer dan 10 000 keer proberen en falen voordat hij eindelijk ontdekte hoe het wel moest, en zo de gloeilamp uitvond. Kan je je inbeelden hoe anders de wereld er zou uitzien als Edison had opgegeven na 20 keer proberen? We zouden waarschijnlijk nog altijd in het donker met kaarsjes zitten. Niemand kan jou motiveren om door te zelf, enkel jijzelf! Leer om op te staan, naar voren te kijken en te beseffen: “Oké, dus zo moet het niet”. Falen is de sleutel tot succes, vergeet dat nooit.

3. Leer het van de beste

Zoek uit wie de beste zijn in het vak. Wie bereikte wat jij wil bereiken in het leven? Naar wie kijk jij mateloos op? Leer het van deze mensen, van degenen die er echt iets van kennen en die jou hun wisdom kunnen overbrengen. Bekijken films en video’s van hen, lees boeken, zoek hen op… Zoek naar patronen, kijk hoe zij het hebben gedaan, leer ervan en blijf je vaardigheden ontwikkelen.

4. Weet wanneer je naar jezelf moet luisteren

Wanneer de wereld je tonnen kritiek geeft en je vertelt dat jij dit niet gaat kunnen, en je beter opgeeft, dan moet jij naar jezelf luisteren. Niemand zijn mening over jou is belangrijk; het enige dat belangrijk is, is hoe jij naar jezelf kijkt en naar jezelf op kijkt. Ik zeg niet dat je alle feedback moet negeren, want sommige mensen hebben het net wel goed voor met jou en proberen je enkel tips en tricks aan te leren. Maar wanneer je merkt dat deze support je gedemotiveerd doet voelen, dan is het tijd om in jezelf te keren en je eigen motivatie te zoeken. Luister naar je intuïtie, die liegt nooit!

5. Geef het tijd

Je moet weten dan je van vandaag op morgen niet van je passie je carrière zal kunnen maken. Dit proces vergt vaak een langere tijd. Zoals Paula Scher, één van de beste grafische designers in de wereld vandaag, zei: “It took me a few seconds to draw it, but it took me 34 years to learn how to draw it in a few seconds“. Geef dus je nieuwe vaardigheid of je passie niet meteen op. Leer het te ontwikkelen, leer alles wat je kan leren, en word de allerbeste door het te doen! En als je niet meteen de resultaten boekt die je zou willen, denk dan aan het feit dat succes met de jaren komt, en het veel oefening en tijd kost! You can do it, you will do it!

6. Maak een duidelijk plan

Je eigen regels maken onderweg, is het belangrijkste onderdeel van succes! Doe het op jouw eigen manier, niemand zegt dat je alles moet doen zoals iemand anders het deed. Jij moet zoeken welke regels en manieren voor jou het beste werken, en daarop verder bouwen.
Maak een duidelijk plan, en probeer je hieraan te houden. Natuurlijk zullen er zaken op je pad komen die dit plan doen veranderen, en dat is goed. Je moet zoeken hoe je iets nieuws moet doen, en dat is niet gemakkelijk. Maak dus een gedetailleerd plan dat je stap voor stap vertelt wat je moet doen. Zoek uit wat je nodig hebt om je plan te doen slagen: welke mensen, welke benodigdheden, hoeveel geld… En als je echt gemotiveerd bent, maak dan zelfs een plan B in je hoofd!

Van je passie je carrière maken vergt veel motivatie en kracht. Wees heel actief en neemt elke dag een stap dat je dichter bij je doel brengt, ook al is het een heel kleine stap. Je daden zullen resultaten brengen, en je zal goed op weg zijn om elke dag te doen waar je van houdt.

Blijf positief en geef niet op!

By | 2017-05-25T10:57:03+02:00 May 26th, 2017|Career|0 Comments

Leave A Comment