Is brood eten echt zo slecht?

//Is brood eten echt zo slecht?

Is brood eten echt zo slecht?

Brood eten wordt steeds meer afgeraden en staat ondertussen in een negatief daglicht. Meer en meer mensen eten koolhydraat-vrij en brood wordt soms helemaal geschrapt. Maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee?

Verschillende onderzoeken wezen erop dat veel mensen er niet bij stilstaan dat als ze met een koolhydraat-vrij dieet beginnen,  je ook een stuk minder vezels binnenkrijgt. Dat minder vezels binnen krijgen kan dan ook weer negatieve dingen veroorzaken.

Overmatig brood eten is inderdaad niet zo slim, daar zijn we het allemaal mee eens, maar een stukje gezond brood eten (dat je het liefst zelf maakt) kan volgens ons niet zoveel kwaad.

Denk maar aan de volgende negatieve gevolgen als je beslist dit compleet te gaan schrappen:

1. Je verliest veel water in plaats van vet

Als je stopt of mindert met het eten van koolhydraten, zul je merken dat je heel snel afvalt. Dit is helaas geen vet, het is water.
Het zit namelijk zo: als koolhydraten in je lichaam worden opgeslagen in de vorm van glycogeen, houdt iedere koolhydraat zo’n drie keer zijn eigen gewicht in water vast. Als je stopt met het eten van koolhydraten, zullen dus eerst die watervoorraden worden opgemaakt in plaats van vet.

2. Je kunt niet meer goed naar de wc 

Volkoren granen hebben een ontzettend belangrijke rol als het gaat om je vezel-inname. Vezels, die voorkomen in plantsoorten zoals granen, groenten en fruit, helpen niet alleen om je bloedsuikerniveau op pijl te houden, maar houden ook het risico van obesitas en andere chronische ziektes laag, en zorgen ervoor dat je darmen goed werken. Als je te weinig vezels eet, zul je dus ook minder goed naar het toilet kunnen.

3. Je wordt er slecht gezind van

Koolhydraten, of ze nu geraffineerd of meergranen zijn, verhogen het goede gevoel-hormoon, dat uit de hersenen komt. Dus als je ook je gezonde koolhydraten uit je dieet schrapt, zul je minder van die gelukshormonen aanmaken en dus ook vaker een minder goed humeur hebben.

4. Je workouts hebben eronder te lijden

Koolhydraten zijn de eerste energiebron van je lichaam als je gaat sporten of al bewogen hebt. Marie Spano: “Als je koolhydraten uit je dieet schrapt, zal je energiepijl een stuk lager liggen. Als je weer goede koolhydraten gaat eten, zal dit energiepijl zich weer herstellen.” En ja, als je geen goede workouts hebt vanwege je energiepijl, heb je ook geen goede resultaten!

5. Je krijgt een grotere kans op hart- en vaatziekten

Het type koolhydraten dat je uit je dieet schrapt maakt hier een groot verschil. Uit een onderzoek van The American Heart Association is gebleken dat volkoren granen de cholesterol in bedwang kunnen houden, en kunnen zorgen voor een lager risico op hart- en vaatziekten, beroertes, obesitas en diabetes type 2.

Denk in het vervolg dus maar goed na of je helemaal wilt stoppen met het eten van (meergranen) brood!

By | 2017-06-16T08:52:34+02:00 June 16th, 2017|Health|0 Comments

Leave A Comment