Tanden zelf bleken: bullshit of werkt het?

//Tanden zelf bleken: bullshit of werkt het?

Tanden zelf bleken: bullshit of werkt het?

Oké, we willen allemaal wel graag stralende, witte tanden, maar hoe doe je dat? Dat is de vraag waar heel veel mensen zich vandaag de dag mee bezig houden. Gaan we naar een professionele tandarts en betalen we een fortuin, of kopen we een snelle ‘doe het zelf’-kit voor een appel en een ei?

Niet iedereen heeft van nature witte tanden. Veel mensen vinden hun gebit niet wit genoeg en zijn hiervoor beschaamd, want witte tanden wordt meer en meer een schoonheidsideaal in onze moderne maatschappij. Je tanden verkleuren natuurlijk ook door verschillende zaken zoals, koffie, roken, thee, kerrie, snoep, wijn… Allemaal ingrediënten die toch de kleur van onze tanden kunnen aantasten. Leuk is het niet natuurlijk…

Wat gebeurt er bij het bleken van tanden?

Je tanden bestaan uit verschillende lagen. De buitenste laag (de glazuurlaag) is degene dat de onderliggende lagen van de tand beschermt. Bij bleken wordt er in verschillende etappes een beperkte hoeveelheid blekend middel op de tanden aangebracht. Hierdoor worden de verkleuringen omgezet in kleurloze deeltjes waardoor de tand uiteindelijk witter oogt.

Bij het bleken zullen vullingen, kronen, facings en bruggen niet witter worden. Dat komt doordat deze een andere samenstelling hebben waarop de blekende vloeistof géén effect heeft. Er zijn wel andere methodes om vullingen en dergelijke witter te krijgen. Zo kan de tandarts deze vervangen door varianten met een andere kleur.

Bij de tandarts duurt de totale behandeling ongeveer een half uur tot drie kwartier, waarbij iedere vijf tot tien minuten een nieuwe laag wordt aangebracht.
Na het bleken is het verstandig om een aantal dagen géén voedsel of drank te nuttigen die een effect kunnen hebben op de tandkleur.

Zelf tanden bleken

Je kan dus je tanden laten bleken bij een tandarts, maar je kan het ook zelf doen. Deze laatste methode wordt alsmaar meer populair, door haar simpele werking, lage prijs en je kan het doen wanneer het je zelf uitkomt.

Maar zelf je tanden bleken komt niet zonder enkele gevaren! Er zijn enkele wettelijke regels, maar niet alle producten houden daar rekening mee… Wanneer je zelf je tanden bleekt ontbreekt het toezicht van een expert. Het is mogelijk dat je (ondanks de wettelijk regels) te veel stoffen binnenkrijgt die slecht voor je tanden en tandvlees zijn. Je hebt niet door in hoeverre het verstandig is door te gaan met het bleken, en zo loop je kans op permanente beschadiging van je tanden. Zo kan zelf bleken ook leiden tot overgevoelige tanden.

Verantwoord zelf bleken

Zoek uit welke producten goed zijn op de markt en welke geen goede recensies hebben. Er zijn veel producten op de markt die tonnen marketing gebruiken om jou ervan te overtuigen dat het het beste is! Laat je hier niet door vangen.

Vraag aan je eigen tandarts raad over tanden bleken en de kostprijs ervan. Bespreek met hem of haar de goede producten op de markt, als je toch van plan bent je tanden zelf thuis te bleken.

Ga geregeld terug op onderzoek bij de tandarts om te kijken of je tanden niet beschadigd worden door het bleken.

We willen allemaal mooie, witte tanden, maar zorg ervoor dat het veilig en gezond blijft! Haal allemaal die tandpasta smiles maar boven!

By | 2017-07-01T09:57:17+02:00 July 1st, 2017|Health|0 Comments

Leave A Comment