Zeilen in Kroatië zoals de jetset

//Zeilen in Kroatië zoals de jetset

Zeilen in Kroatië zoals de jetset

Als we aan vakantie denken, denken we aan zon, water, strand, lekker eten, cocktails… Maar de meeste mensen denken niet verder dan een typische ‘zwembad liggen’-vakantie. Heb je al eens gedacht aan je vakantie doorbrengen op een zeilboot? Het is een prachtige ervaring, iets was iedereen eens zou moeten doen.

Kroatië is de laatste jaren dé vakantiebestemming! De mooie steden, blauwe waters en prachtige cultuur hebben ons helemaal ingepalmd, waardoor nu iedereen naar dit mooie land trekt in de zomervakantie. Wat de meeste mensen doen, is een leuke strandvakantie boeken in een stad, maar wat velen niet weten, is dat de meest adembenemende bestemmingen van Kroatië op zee liggen. Eilanden, diepe waters, mysterieuze grotten… Je zal dit alles niet zien als je aan de kust blijft.

Wij leggen je even uit hoe dat nu echt werkt, zo gaan zeilen:

Redenen waarom op een boot wonen geweldig is:

 • De volledige boot poetsen duurt ongeveer 20 minuten. Hoera!
 • Er is geen plaats voor prullen die je niet nodig hebt en niet gebruikt. Which means: geen rommel!
 • Het is zeer geldbesparend.
 • The sea is yours!!
 • Geen buren (want we weten allemaal hoe die kunnen zijn).
 • Geen gras om af te maaien.
 • Je kan gaan en staan waar je wil. Ben je de ene plaats beu, dan ga je een nieuw plekje zoeken!
 • Verse vis, elke dag!
 • Je ecologische voetafdruk is zeer klein. Goed voor het milieu dus! Alle kleine beetjes helpen, toch?
 • Het brengt je dichter bij elkaar en helpt de band tussen mensen te versterken. Op een kleine oppervlakte samen wonen is uitdagend, maar er komt zoveel moois uit voort.
 • Elke dag is een nieuw avontuur

Hoe ziet een zeilboot er eigenlijk uit?

We weten allemaal hoe een zeilboot er aan de buitenkant uitziet. Een hoge mast, meestal wit, houten dek, roer… We kennen het, maar weet jij hoe een zeilboot er aan de binnenkant uitziet? De meeste mensen zien een verouderde kajuit als ze denken aan zeilen. Vandaag de dag zijn zeilboten heel anders dan we denken. Luxe, een heel mooi interieur en niet meer zo klein…

Kijk maar zelf! Not too bad, right?

Plaatsen om te zeilen in Kroatië:

Kroatië heeft, zoals we al zeiden, de meest prachtige plaatsen om naar te zeilen. Kleine steden met schattige marina’s waar je lekker kan gaan eten, of een gigantische haven met luxe-restaurants? Kroatië heeft ze en nog veel meer…

1. Komiža – Blue Cave

Komiža is een kleine havenstad aan de westelijke kust van het eiland Vis. Deze stad is perfect als je op zoek bent naar een gezellige, niet te drukke plaats waar je lekker kan eten en ‘s avonds kan aanmeren met je zeilboot. Zeker een aanrader!

Als je dan toch in Komiža bent, kan je altijd de bekende Blue Cave bezoeken! Een grot die van natuur blauw licht uitstraalt… Je zal je ogen uitkijken!

2. Korčula

Korčula is een eiland in het zuiden van Kroatië. Het eiland bezit vele mooie plaatsen, inclusief de stad Korčula. De stad is bekend om haar eeuwenoude geschiedenis en prachtige gebouwen. Wanneer je door de stad wandelt, voel je de geschiedenis en cultuur rondom je. Korčula is ook bekend om de geboortestad van Marco Polo te zijn. Vandaag de dag kan je nog steeds het originele huis van Marco Polo bezoeken in de oude stad.

3. Telašćica

Telašćica is een magnifieke baai aan het eiland Dugi Otok. De baai ligt in één van Kroatië’s prachtige natuurreservaten, en zit vol met wild leven en zeedieren. Zeilen naar Telašćica doe je als je een enorme bewonderaar bent van de natuur en verborgen schatten.

4. Skradin – Krka

Skradin is een kleine stad in de Šibenik-Knin regio. De stad is de perfecte aanmeerplaats voor diegenen die van plan zijn de bekende Krka waterfallen en rivier te bezichtigen. Skradin ligt namelijk aan de ingang van het Krka park. De stad is zalig om ‘s avonds een hapje te gaan eten en te genieten van de echte zee-cultuur.

5. Trogir

Trogir is een oude stad, ter hoogte van Split. De stad is bekend om zijn oude geschiedenis, die bestaat uit verschillende periodes. Zo werden stijlen uit de Renaissance, Barok and Romaanse periode gecombineerd tot een wonderlijk geheel, Trogir! De stad heeft een mooie haven, waar je makkelijk kan aanmeren met de zeilboot, en te voet de stad in kan gaan.
Trogir staat ook bekend als aanmeerplaats voor de grootste, meest luxueuze jachten van de jetset! Als je een immens jacht wilt zien, zit je daar zeker op de goede plek!

Safety first! Wat je moet weten om veilig te zeilen:

Zeilen is geweldig en leuk, maar ondanks hoe fijn alles is, moet je nog altijd voorzichtig zijn. Hier zijn enkele gouden regels om de veiligheid op de boot te behouden:

 1. Fun is goed, maar besef 24/7 dat je op zee en op een boot bent. Een ongelukje is snel gebeurd… Doe dus geen zotte toeren en hou je goed vast als je je verplaats op de boot tijdens het zeilen.
 2. Extra voorzichtig zijn tijdens het aanmeren is een must! Wanneer je gaat aanmeren in een haven is de protocol heel belangrijk, dus zorg ervoor dat muziek en afleiding uit staat en iedereen op post is om zijn taak te doen. Dit is dus zeker geen moment voor onnodige vragen en gespeel. Safety first, guys! Aanmeren is een zaak dat zeer snel en efficiënt moet gebeuren, anders kunnen er ongelukken gebeuren. (zeker bij slecht weer!)
 3. Aan alle kasten en lades in een zeilboot zijn veiligheidsknoppen die ervoor zorgen dat kasten niet open vliegen wanneer men aan het zeilen is. Zorg daarom dus altijd dat deze lades en kasten veilig toe zijn. We zouden niet willen dat er borden en glazen door de kajuit gaan vliegen…
 4. Check altijd of je alles aan boord hebt voordat je de eerste dag vertrekt. Zorg ervoor dat er een zwemvest voor iedereen aanwezig is op de boot. Bekijk alle documenten goed, en zorg dat je niets vergeet. Alle documenten zijn belangrijk tijdens het aanmeren in een haven!
 5. Wees hoffelijk en gecontroleerd als schipper! Wees altijd op je hoede als je een boot bestuurd. Kijk uit voor andere boten en zwemmers, en houd je altijd aan de regels! Drink geen alcohol terwijl je aan het roer staat. Alcohol is de grootste factor in de meeste boot-ongevallen… Houd je aan een degelijke snelheid, zeker in de buurt van lage waters, andere boten of een haven.

Als je je aan alle regels houdt en je hoofd er altijd bij houdt, komt alles goed! Het is belangrijk om plezier te hebben, maar zorg dat het altijd veilig gebeurd.

Nu weet je alles wat je moet weten om een geslaagde zeiltrip op poten te zetten! Have fun, guys!

Let’s sail away!

By | 2017-06-06T13:38:38+02:00 June 7th, 2017|Travel|0 Comments

Leave A Comment